Kosindo River Lodge

Dorpenwandeling​

Dorpenwandeling

De verschillende Saramaccaanse dorpen van het Langu-gebied zijn met elkaar verbonden door een aantal wandelpaden. Alle Saramaccaanse dorpen in het Langu-gebied -op 1 na dat niet te bezoeken is – zijn aan dezelfde oever gelegen. Daar bevinden zich ook de nederzettingen, de kostgrondjes, de huisjes. Het leven speelt zich vooral aan die oever af.Voor deze wandeling met gids ga je eerst met de boot naar een van de dorpen. je kunt ter plaatse kiezen welke dorpen je wilt bezoeken. In Moitori bezoek je de houtbewerkingsplaats en het naaiatelier. Je krijgt uitleg over de kleinschalige landbouw op zogenaamde kostgrondjes. Een lust voor het oog is verder de inrichting van de lokale woningen, met al het blinkend gepoetste kookgerei. Een ander dorp bij Kajana is Ligorio, een nog zeer authentiek Saramaccaans dorp met zijn katholieke kerk en kerkhof; de enige begraafplaats aan deze kant van de rivier. We wandelen door een stuk prachtig rivierbos, met kleine kreekjes en bruggetjes.

Stonhoekoe is de hoofdplaats van het Langu-gebied. Er wonen ruim 250 mensen. In Stonhoekoe woont de hoofdkapitein van het Langu-gebied.Als de gelegenheid zich voordoet kun je hem met je gids bezoeken. Je zult versteld staan van de Saramaccaanse gastvrijheid! Vanuit Stonhoekoe wandel je noordwaarts door prachtig landschap via de gehuchtjes Godowata en Deböö. Vooral de offerplaatsen met mooi gestileerde houten beelden van deze dorpjes zijn heel bijzonder. Je gids zal zeker uitleg geven over de functie van deze beelden. Even verder kom je weer in Kajana!

 

Eenmaal je die wandeling hebt gedaan, ben je in de dorpen geïntroduceerd en mag je onbegeleid kuieren door en tussen de dorpen, een praatje slaan met de bewoners,… Foto’s maken binnen een dorp en van bewoners tussen de dorpen: alleen met voorafgaande toestemming van de te fotograferen personen of van de eigenaar van huizen en voorwerpen! Rituele beelden en andere voorwerpen nooit fotograferen. Niet fotograferen tegen betaling, dat is niet gebruikelijk.

 

Onbegeleid wandelen op andere paden dan tussen de dorpen, en in het bos, alsook onbegeleid bootje varen, is voor je veiligheid niet toegelaten!

Scroll to Top