Kosindo River Lodge

Awaradam en Peti Sula

Awaradam en Peti Sula

Zo’n twintig kilometer stroomopwaarts, ruim voorbij de laatste Saramaccaanse nederzettingen, ligt de stroomversnelling van Awaradam Peti. De Gran Rio heeft hier plotseling een verval van bijna twee meter. Bij deze ruim 150 meter brede stroomversnelling kun je de kracht van de rivier ervaren. De Gran Rio is een bronnenrivier. Uit honderden kreken wordt het water uit het Amazonebekken naar de rivier afgevoerd. Het verval van de rivier is behoorlijk groot en de bodem van de rivier is rotsachtig. De rivier kan zich op die plaatsen niet door de bodem heen slijpen. Een aantal “peti’s”, stroomversnellingen, zijn het gevolg.

De tocht naar de peti van Awaradam duurt een dagdeel. Heen vaar je in een halfuur naar de stroomversnelling. Daar heb je de gelegenheid om te zwemmen, te luieren of te genieten van de prachtige natuur. Liggend in de stroomversnelling onderga je de massage van de natuur en kun je ervaren hoe de Gran Rio spanningen wegwast.

 

Terug varen we stroomafwaarts een stuk zonder motor. De stilte van het regenwoud is overweldigend en wordt benadrukt door de kreten van de dieren in de hoge jungle. De massieve groene wanden van het oerwoud fungeren als een klankkast, die de geluiden van het water en de dieren versterkt. Opgenomen binnen deze hoog oprijzende coulissen, zul je zeker de groene ijsvogel zien, zwaluwen en reigers op de stenen in de rivier of een overvliegende toekan. Blauwe ara’s, een groep doodshoofdaapjes in de bomen of wat zijdeaapjes spelend langs de rivier …

Scroll to Top